top of page
  • Writer's picturewellenwide

Γραφείο Τύπου εταιριών ICT:"optimized" λειτουργία για "leading edge" δημοσιότητα!

της Ελένης Καπράλου, Comms Director στην wellenwide


"Πολλές εταιρίες τεχνολογίας πιστεύουν ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να διεκπεραιώνεις σωστά τη δουλειά σου, οπότε το Γραφείο Τύπου θα λειτουργεί «στον αυτόματο» και η δημοσιότητα θα προκύπτει αβίαστα"


IoT, software, αυτοματισμοί, big data, smart, IT security, cloud, GDPR, FTTH - FTTB, apps, wearables, 5G, fintech... Κάποτε οι λέξεις αυτές ήταν εξειδικευμένη ορολογία. Σήμερα, όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουν τι σημαίνουν, αφού η τεχνολογία είναι πάντα «hot» θέμα και κατακλύζει την επικαιρότητα με άπειρες ειδήσεις για τις καινοτομίες που διευκολύνουν τη ζωή μας.


Κοιτώντας σε ένα μέλλον με «artificial intelligence» και «virtual reality», οι εταιρίες τεχνολογίας παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, με μία θέση στην επικαιρότητα να φαντάζει εξασφαλισμένη.

Διεκδικώντας αυτή τη θέση, πολλές εταιρίες τεχνολογίας πιστεύουν ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να διεκπεραιώνεις σωστά τη δουλειά σου, οπότε το Γραφείο Τύπου θα λειτουργεί «στον αυτόματο» και η δημοσιότητα θα προκύπτει αβίαστα.


Και είναι αλήθεια ότι μία καλή τεχνολογική λύση, «πουλιέται» μόνη της. Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι στην αγορά αυτή τη στιγμή υπάρχουν άπειρες αξιόλογες τεχνολογικές λύσεις, εκατοντάδες εκπληκτικές εταιρίες, η τεχνολογία καλπάζει ταχύτατα και δημιουργεί περισσότερες ειδήσεις από όσες μπορεί να καλύψουν τα έντυπα και τα online Μέσα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πώς μπορεί μία εταιρία ICT να ξεχωρίσει, ή ακόμη περισσότερο, να εκτοξεύσει τη δημοσιότητά της;


Το Α και το Ω: Στρατηγική και κατάλληλο αφήγημα. Δεν έχει κανένα νόημα να στέλνει μία εταιρία τα νέα της, αν το περιεχόμενο τους δεν αποτελεί μέρος μίας επικοινωνιακής στρατηγικής, που είναι σύμφωνη με τους στόχους marketing και την παρουσία στα social media. Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι για να ξεχωρίσεις στο πλήθος,  χρειάζεσαι το κατάλληλο «storytelling». Είναι γνωστό ότι οι καταναλωτές δεν αγοράζουν προϊόντα, αγοράζουν λύσεις με την προοπτική μίας καλύτερης ζωής.. Δεν αρκεί να αναφερθείς στο «high tech» προϊόν ή την «cutting edge» τεχνολογία, όλοι έχουν. Για να διεκδικήσεις σημαντικό μερίδιο της επικαιρότητας, η είδησή σου θα πρέπει να έχει μία μοναδικά ενδιαφέρουσα ιστορία.


Προγραμματισμός και τακτική ροή. Η συστηματική ροή των ειδήσεων μίας εταιρίας προς το κοινό, αποδεδειγμένα συντελεί σε βελτίωση της αναγνωρισιμότητας και της αξιοπιστίας. Ένα Γραφείο Τύπου, που έχει στηριχτεί στον προγραμματισμό και στη διατήρηση μίας τακτικής ροής ανακοινώσεων, αποτελεί κι ένα εξαιρετικό value-for-money εργαλείο για αυξημένο SEO ranking, traffic στο site και πελατολόγιο, με άλλα λόγια, για να συμβάλλει στην ενίσχυση πωλήσεων. 


Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τον αγώνα. Το χτίσιμο εικόνας είναι ένας μαραθώνιος αγώνας αντοχής, και όχι ένα «σπριντ». Το χειρότερο που μπορεί να κάνει μία εταιρία για την εικόνα της, είναι να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα και να το εγκαταλείψει αν δεν φανούν γρήγορα αποτελέσματα, ή μόλις φανούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Οι δημοσιογράφοι και οι καταναλωτές μόλις σταματούν να ακούνε τα νέα σου, πιθανά θα σε ξεχάσουν.


Τεχνικοί και Μηχανικοί, οι καλύτεροί μας σύμμαχοι. Το καλύτερο content που μπορεί να βγάλει προς τα έξω μία εταιρία είναι αναμφισβήτητα αυτό που έχει προκύψει από τη συνεργασία των στελεχών Marcomm (Marketing & Communications) και των Μηχανικών της. Οι ειδικοί του προγραμματισμού, της ανάπτυξης λογισμικού, ή του R&D ξέρουν που βρίσκονται οι ρίζες της τεχνολογίας που ανέπτυξαν. Εταιρίες που τους εμπλέκουν στη δημιουργία επικοινωνιακού υλικού, έχουν ενσωματώσει την ίδια την καινοτομία μέσα σε αυτό. 



Η Ελένη απαντά με λύσεις στις ανάγκες επικοινωνίας και δημοσιότητας ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών εδώ και 15 χρόνια. Ιδιαίτερη αγάπη τρέφει για τα τεχνολογικά brands, που δεν την αφήνουν ποτέ να βαρεθεί. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο LinkedIn/Eleni Kapralou

10 views
bottom of page