top of page
  • Writer's picturewellenwide

H CEO της wellenwide στο crikos.com


"Θετικότητα: το μεγάλο στοίχημα των επιχειρήσεων για τα επόμενα χρόνια, εφόσον έχει φανεί ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της αποδοτικότητας, της δημιουργικότητας και της ανάπτυξης"


Τι σημαίνει για σας «θετικότητα»;

Η θετικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα των επιχειρήσεων για τα επόμενα χρόνια.

Κανονικά θα έπρεπε να πω για το σήμερα, όμως θεωρώ ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να μπορέσει κάποιος να μιλήσει για πραγματική θετικότητα μέσα στο χώρο εργασίας.

Η θετικότητα είναι μια γωνία λήψης που την επιλέγεις. Και για να βρεις αυτήν τη γωνία λήψης θα πρέπει να δουλέψεις πολύ και για πολλά χρόνια καταρχάς με τις κοινωνικές σου δεξιότητες.


Προσωπικά, στα 52 μου και μετά από 27 χρόνια καριέρας, έχω καταφέρει να είμαι όχι μόνο θετική αλλά και ευτυχισμένη. Όμως αυτό το κατάφερα γιατί, ενώ δραστηριοποιούμαι στον τομέα του corporate business, είχα το προνόμιο να έχω σπουδάσει προηγουμένως διαφορετικές μορφές της Τέχνης. Γιατί η Τέχνη θέτει στο κέντρο της τον Άνθρωπο. Με αυτόν καταπιάνεται. Με το τι τον βασανίζει, τι τον πονάει, τι τον αποκαρδιώνει, τι τον σκοτώνει πνευματικά και ψυχικά.


Η Τέχνη με βοήθησε να μπορώ να μεταφράζω τη σιωπή των ανθρώπων και να ακούω αυτό που πραγματικά σκέφτονται και αισθάνονται. Αυτή με βοήθησε να βρω το μηχανισμό για να είμαι λειτουργικά θετική μέσα στο απαιτητικό περιβάλλον του επιχειρείν.


Η αλήθεια είναι ότι στη ζωή μου στάθηκα πολύ τυχερή γιατί βρέθηκα από νωρίς μέσα στον εργαστήρι των ανθρώπινων σχέσεων: τις επιχειρήσεις.

Και λέω τυχερή, γιατί από μικρή αγαπώ τους ανθρώπους, μου αρέσει να τους παρατηρώ, να τους αναλύω, να τους μεταφράζω, να τους βοηθώ. Για αυτό μου είναι εύκολο να είμαι θετική καθημερινά, γιατί οι άνθρωποι είναι το σπίτι μου.


Οι άνθρωποι των επιχειρήσεων είναι το σπίτι μου. Και ο ρόλος μου, μεταξύ άλλων, είναι να τους βοηθώ να βρουν τη γωνία λήψης της θετικότητας.  

Ποια είναι τα 3 πράγματα που κάνετε για να αποκτήσετε πάλι τις δυνάμεις σας και την θετικότητά σας, όταν τα πράγματα δεν είναι καλά στη δουλειά σας

Όταν βρεθώ σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον που για κάποιον λόγο οι γύρω μου χάνουν τη θετικότητά τους και αισθάνομαι και τη δική μου θετικότητα να κλονίζεται, τότε υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι εγώ είμαι η υπεύθυνη να βρω τη λύση, γιατί αυτός που έχει τη γνώση έχει και την ευθύνη. Τότε βάζω μπρος το μηχανισμό της μεθοδολογίας που έχω αναπτύξει με τη βοήθεια των εργαλείων της Τέχνης, και βοηθώ καταρχάς εμένα να μετατοπιστώ ώστε να προσεγγίσω τη θετικότητα από μία εναλλακτική και πιο αποτελεσματική σκοπιά. Όταν το κάνω αυτό, σχεδόν αυτόματα μετατοπίζεται όλη η κατάσταση σε ένα πεδίο θετικότητας και κατά συνέπεια, παραγωγικότητας 


Πόσο σημαντικό είναι στην επίτευξη των στόχων σας το να είσαι θετικός;

Εξαρτάται από τους στόχους. Η θετικότητα οδηγεί αυτόματα στην αύξηση της  παραγωγικότητας των επιχειρησιακών ομάδων.

Εάν ο στόχος της ομάδας είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, τότε η θετικότητα βοηθάει καθοριστικά.

Εάν όμως ο στόχος είναι, απλώς, η συσσώρευση ολοένα και περισσότερων χρημάτων (δεν αναφέρομαι στην κερδοφορία, αναφέρομαι στην εμμονική συσσώρευση πλούτου) τότε η θετικότητα μπορεί να είναι έως και εμπόδιο για να τους πετύχει κάποιος. Εκεί πιθανά να βοηθά περισσότερο η απουσία θετικότητας, πχ ο θυμός, ο φόβος, η ανασφάλεια, η ανάγκη επίδειξης κλπ. Γενικώς η θετικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ισορροπία της ζωής και των αποφάσεών μας. Κατά συνέπεια, στην επίτευξη των στόχων που δεν ενέχουν την έννοια της ουσιαστικής ισορροπίας, η θετικότητα, θα τολμούσε κανείς να πει, δεν έχει θέση.


Εσείς, ποια υπόσχεση θα θέλατε να δώσετε;

Σίγουρα, την υπόσχεση να εξελίσσω τις μεθοδολογίες στον τομέα που οι επιχειρήσεις ονομάζουν soft skills, ώστε να βοηθήσω όσο περισσότερους ανθρώπους των επιχειρήσεων να μετατοπιστούν από τη θέση που βρίσκονται για να εντοπίσουν τη δική τους γωνία λήψης της θετικότητας μέσα στην απαιτητική καθημερινότητα της δουλειάς τους.

11 views
bottom of page