top of page
  • Writer's picturewellenwide

Η μητρότητα ήταν η μόνη περίοδος στη ζωή μου που το φύλο μου έπαιξε κάποιο ρόλο

Πριν από είκοσι- τριάντα χρόνια η μητρότητα δεν είχε θέση στο τραπέζι του business πόσο μάλλον στο τραπέζι της επιχειρηματικότητας.



Είμαι τριάντα χρόνια στο business και η μόνη φορά που λυπήθηκα που ήμουν γυναίκα ήταν όταν, επιχειρηματίας πια και ένα μήνα αφότου γέννησα, έπρεπε να παραστώ σε σημαντική επαγγελματική συνάντηση ενώ ο εγκέφαλός μου, η κούραση της λοχείας, η αϋπνία του νεογέννητου και η αγωνία του επιχειρηματία με είχαν καταβάλει.


Πριν από είκοσι- τριάντα χρόνια η μητρότητα δεν είχε θέση στο τραπέζι του business πόσο μάλλον στο τραπέζι της επιχειρηματικότητας. Σήμερα, τα πράγματα δείχνουν ότι οι προκαταλήψεις έχουν αμβλυνθεί και ότι έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι συνθήκες για τις μητέρες-στελέχη κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις. Όμως, τα πράγματα παραμένουν εξαιρετικά απαιτητικά για τις μητέρες-επιχειρηματίες.


Η μητρότητα ήταν η μόνη περίοδος στη ζωή μου που το φύλο μου έπαιξε κάποιο ρόλο. Σε όλη την υπόλοιπη καριέρα μου, η εμμονή μου με τη δουλειά δεν άφηνε και πολλά περιθώρια στους γύρω μου για να με αγνοήσουν ή να με παρακάμψουν λόγω φύλου.


Η ιστορία έχει δείξει ότι αυτός είναι ένας από τους βασικούς τρόπους για να εδραιώσουν τη θέση τους οι γυναίκες όχι μόνο στο business αλλά και σε κάθε επάγγελμα. Ως αποτέλεσμα, σήμερα, ολοένα και περισσότερες ικανές γυναίκες σε όλη την υφήλιο έχουν καταλάβει επιτελικές θέσεις, δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας του business.


Ταυτόχρονα, ένας άλλος παράγοντας που θα αλλάξει τις ισορροπίες στη στελέχωση των επιχειρήσεων είναι οι ίδιες οι ανάγκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση διεθνώς.


Στην αναζήτησή της για νέους τρόπους προσέγγισης του business, η διεθνής αγορά θα αναγκαστεί να επισπεύσει τη διείσδυση των γυναικών στελεχών στις επιχειρήσεις.

Και αυτό γιατί τα ανδροκρατούμενα boards έχουν συνειδητοποιήσει ότι η παρουσία των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων θα δημιουργήσει πιο έξυπνες επιχειρήσεις, ακριβώς γιατί σήμερα απουσιάζει από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων ο πλουραλισμός της σκέψης και η συμπεριληψιμότητα.


Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να δούμε στο μέλλον περισσότερες συμπεριληπτικές επιχειρήσεις όχι μόνο σε επίπεδο γυναικών αλλά και σε επίπεδο μελών της LGBT κοινότητας.


Αν θα είχα να συμβουλέψω κάτι τις νέες που βρίσκονται σήμερα στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας και μάλιστα σε αχαρτογράφητους καιρούς, θα τους έλεγα ότι η βασική κινητήρια δύναμη για μια πετυχημένη καριέρα είναι ο έρωτας για τον τομέα που θα ακολουθήσουν.
210 views
bottom of page